Moderator automata huzatszabályozó

You can now view our site in English:

Ne felejtse el felkeresni (és LIKE-olni) Facebook oldalunkat is:


Kémény falazatába építhetõ, 10-30 Pa közötti érték beszabályozására, horganyzott kivitelben.Csõadapterrel 110-200 mm átmérõkhöz, szerelési kellékekkel, 10-30 Pa beállítását teszi lehetõvé, vízszintes csõszakaszba is beszerelhetõ, kivágó sablonnal, horganyzott kivitelben.
A modern, folytonégõ készülékeket egyre többen ismerik meg, és egyre többen tapasztalják, mennyire takarékos és komfortos ezekkel fûteni. A régi beidegzõdés, miszerint a kandallóval nem lehet fûteni, lassan kezd semmivé foszlani (sok cserépkályha építõ nagy bánatára).

Igen ám, de egy jó készülék megfelelõ mûködéséhez biztosítani kell a megfelelõ mûködési feltételeket is! Nem elég megvenni a modern, jó kandallót, hiszen az nem fogja az elvárt eredményeket produkálni, ha számára a feltételek nem adottak!

Mire is gondolok? Elsõdlegesen a száraz keményfára, mint tüzelõ. Ez elengedhetetlen. Szerencsére ezt már hajlandók vagyunk elfogadni, tényként kezelni: jó fa nélkül nem lehet jól tüzelni.

A másik kérdés kicsit nehezebb, pedig legalább ennyire fontos, hiszen jó kémény nélkül sem lehet jól tüzelni. Ebben a témakörben hajlandók vagyunk elfogadni, hogy a kicsi kémény nem jó. Sajnos azonban a kémények döntõ többsége nem túl kicsi, hanem túl nagy a róla üzemelõ fûtõberendezés számára. Bátran ki lehet jelenteni, hogy a hazai kémények 65-70%-ában az elõírtnál lényegesen nagyobb a huzat értéke. Ez egyfelõl károsítja a fûtõberendezést, másfelõl kizárja a takarékos, komfortos fûtés lehetõségét, hiszen a képzõdött meleg nagy része hasznosítatlanul távozik a kéményen át.

Mikor is kell elkezdenem gyanakodni, hogy valami nincs rendjén? Mondjuk, ha azt látom, hogy a rozsdamentes füstcsõ idomok elszínezõdtek (1. ábra). Ilyenkor mindig tanácsos szakember segítségét kérni, aki be tudja mérni kéményünk huzatát. Megfelelõ mûszer esetén ez egy gyors, hamar megtérülõ manõver lesz.

A mérés egy mérõnyílás kialakításával, majd a huzatmérõ kalibrálásával kezdõdik. Fontos, hogy mérni minden esetben akkor érdemes, ha úgy a készülék, mint a kémény elérték az üzemi hõmérsékletet. Ellenkezõ esetben félrevezetõ eredményeket kaphatunk! Építsük ki a mérõhelyet, azaz helyezzük a huzatmérõ készüléket fix padozatra, jól látható, közvetlen hõsugárzástól mentes helyre. Az érzékelõt helyezzük a mérõnyílásba.

Ha a mûszerre tekintünk, akkor látni fogjuk, hogy a készülék kezelési útmutatójában megadott huzatmennyiségnél a mért értékünk jóval nagyobb. Jelen esetben több, mint a duplája, annak ellenére, hogy a kéményméretünk nem nagyobb a kandallóbetét füstcsõkivezetésének méreténél! (200 mm) Gondoljunk bele, mekkora lenne ez az érték, ha mondjuk egy 150mm-es füstcsõ csatlakozású készülék üzemelne errõl a kéményrõl! Ilyen értékek mellett nem számíthatunk sem folytonégésre, sem szabályozhatóságra, de még igazán komfortos fûtésre sem, hiszen állandóan dobálni kell majd a fát a kandallóba! Ez az az eset, amikor igaz a régi kályhásmondás: kandallóval fûteni nem lehet! Na az itt bemutatott készülékkel nem is lehetett, ez biztos. Mi tehát a megoldás? Mi tettünk egy próbát: megnyitottuk a kéménytisztító ajtót. A huzatérték helyreállt.

Tehát van megoldás, hogy rendesen mûködjön a kandallónk! Igen, de nyitott kéményajtóval mégsem használhatjuk a kandallónkat! Ilyenkor, a huzat csökkentésére kitalált szerkezet, a "moderátor" lehet a megoldás. Illesszük a képen látható módon a készüléket a füstjáratba, rakjunk jókora tüzet, és a huzatszabályozó ellensúly valamint a huzatmérõ segítségével szabályozzuk be a moderátort úgy, hogy a legnagyobb huzatérték se legyen magasabb az elõírtnál. Fontos, és erre figyeljünk oda, hogy a huzat túl kicsi se legyen, hiszen hideg kémény esetében ez nem kis gondot jelenthet a késõbbiekben.

Ha sikerült a beállítás, nem marad más hátra, mint lezárni a mérõnyílást, megtisztítani és elcsomagolni a mûszert. Biztosak lehetünk benne, hogy ez a kandalló "hozni fogja a gyári adatokat".

Maradjunk még néhány percet, figyeljük a moderator mûködését. Szinte állandó mozgásban kell lennie, a huzat mértékétõl függõen. Ha egy helyben áll, gyõzõdjünk meg róla, nem szorult-e meg a tengely, amelyen mozog a szelep! Ha a szelep a készülékkel "él", akkor biztosak lehetünk benne, hogy jó munkát végeztünk! Az eredeti állapothoz képest jelentõs tüzelõ megtakarítással, lényegesen hatékonyabb, komfortosabb fûtéssel számolhatunk. Szerényen számolva a moderátor árát 2-3 szezon alatt megtérül tüzelõanyag felhasználásban. Amennyiben valamilyen meghibásodásról beszélünk, amit a nagy huzat idézett elõ, a megtérülés szinte azonnali, hiszen a nem megfelelõ körülmények közötti használat garancia megvonó tényezõ.

Még valami! Soha nem keverjük össze a moderátort a pillangószeleppel! A moderátor a huzat mértékét csökkenti a kéményben lévõ levegõ hõmérsékletének csökkentésével, mert ugye a huzat mértéke nem csak a kémény adottságaitól függ. Minél nagyobb a hõmérsékletkülönbség, annál nagyobb lesz a huzat értéke. A moderatoron keresztül szabályozottan a kéménybe engedett hideg levegõ tehát úgy csökkenti a huzat mértékét, hogy eközben nem támaszt akadályt a keletkezett füstgázok távozásának. A pillangószelep pedig éppen ezt teszi: minden egyes négyzetcentiméterével azon van, hogy benn tartsa a füstöt a kandallóban, ezzel a lakásban. Nem a szó szoros értelmében huzatot csökkent, hanem az áramlás mennyiségét. Ez több szempontból is veszélyes lehet: ajtónyitásnál visszaáramolhat a füst, az üveg erõteljesen kormozódhat, oxigénhiány miatt tökéletlen égés jöhet létre és ami nagyon fontos: a pillangószelep mindig egy komoly meghibásodási lehetõség, hiszen ez a kandalló egyik legnagyobb igénybevételnek kitett szerkezeti eleme.


 
Referenciák
Modern kandallók
Kõkandallók
Tégla kandallók
Kandallók falsíkban
Csempekandallók
Cserépkályhák
Kemencék hangulatban
Szolgáltatások
Orosz fordítás
Könyvelés
Termékek
Moderator
Double Spin
Munkáinkból
Kapcsolatfelvétel
Belinszky Ákos: +36-70-638-4187

bakandallo@gmail.com
©2016. BA Kandalló Kft.
Az oldalon megjelenõ fotók illusztrációk!