Hogyan válasszunk?

You can now view our site in English:

Ne felejtse el felkeresni (és LIKE-olni) Facebook oldalunkat is:

Ha kandallót, vagy kályhát szeretnénk építtetni, mindenképpen gondolkodjunk el néhány szemponton!

Az elsõ, és legfontosabb szempont nem lehet más, mint a saját igényünk. Higgyék el, a mai kínálat olyan széles, hogy nehéz lenne olyat kitalálni, ami nem érhetõ el! Itt esetleg a fizika és a pénztárca vastagsága szabhat határt! Csak körül kell nézni! Ja, és persze határozottan tudni kell, mit szeretnénk! Hallgassuk meg a szakembert, mert felmerülhetnek új szempontok, amire mi nem is gondoltunk, de soha ne hagyjuk, hogy más mondja ki helyettünk a végsõ szót! Mi tudjuk, hogy mik a saját igényeink! Nem kis döntés, évekre szól! A "soha vissza nem térõ alkalom", a "csak most, csak Önnek", a "pont erre van szüksége", és a többiek- valljuk be, jól hangzanak, de jellemzõen nem a mi érdekünket képviselik!

Lássuk tehát, melyek is a lehetõségek!

Ha fõ fûtésre szeretnénk fûtõberendezést, a cserépkályhát javasolnám, hiszen egyenletes, kellemes meleget tud produkálni, akár órákkal a tûz kialvása után is. (Fontos megemlíteni, hogy a felfûtési periódus alatt a hatásfoka igen alacsony, hiszen fûtést szinte nem produkál.) Elõnye a tartós, egyenletes hõleadás, a magas hatásfok. Hátránya, hogy hõleadása nem szabályozható, nem alkalmazkodik a mai családok életviteléhez, kihûlt állapotban nehézkes begyújtani, valamint itt a sokat rettegett idõnkénti átrakás. A két átrakás közti idõszak hossza nagyon függ a felhasználói szokásoktól. Ha 3-4 naponta gyújtunk be, számíthatunk rá, hogy néhány év után szakembert kell hívni. Ha õsszel begyújtunk és tavasszal hagyjuk kihûlni kályhánkat, akár több évtizedet is ki fog bírni a család kedvence.

A családok többsége nem ezt a felhasználási módot részesíti elõnyben, hiszen van központi fûtés, reggel elmegy otthonról mindenki, este késõn érnek haza a felnõttek...

Gyorsan szeretnénk szabályozható, hosszantartó, egyenletes meleget kapni. Ezt egy "folytonégõ kandalló" tudja nyújtani számunkra. Ezek a berendezések, megfelelõ körülmények között, 10 kg fával akár 10 órán keresztül képesek temperálni lakásunkat. Mindeközben az ú.n. fûtõkészülékek mûködés közben is hamuzhatók, bár ezáltal néhány centivel kisebb a tûz látványa. Vannak "folytonégõ kandallók", melyek megtervezésénél inkább a látvány, a tûz élvezhetõsége volt a cél. Bár ezek is hihetetlen takarékos berendezések, de folyamatos üzemeltetésük nem megoldott, hiszen hamuzásuk belülrõl történik, miután kihûlt a készülék.

Hasonló paraméterekkel bírnak a "ZRT+" készülékek, de ezek szinte minden típusa hermetikusan zárt a lakótér felé. Ez szintén fontos kérdés, bár sokan nem fordítunk rá kellõ figyelmet. Azt már értjük, hogy az égéshez levegõ kell, azt is, hogy egyes tûzterek alkalmasak a külsõ levegõ fogadására, ami sokat segíthet mai, fokozottan szigetelt épületeinkben! Ez azonban nem elég! Nem elég, mert ott vannak a konyhai szagelszívók, a központi porszívók! Ezek mind, mind igyekeznek a kandallónkból a lakás felé szívni a füstöt, a koromszagot! Sikerülni is fog nekik, ha a tûzterünk csupán fogadja a külsõ levegõt, de nem zárt a lakótér felé! Mindig kérdezzünk rá, hogy a másodlagos, esetleg harmadlagos levegõ honnan jut a készülékbe! Ha csupán az elsõdleges levegõ érkezik kívülrõl, akkor mindenképpen gondoskodni kell levegõ utánpótlásról! A ZRT+, valamint néhány folytonégõ készülék, melyek teljesen zártak a lakótér felé, feleslegessé teszik a visszaáramló füst miatti aggodalmat!

Tény, hogy ezek a berendezések lényegesen többe kerülnek, mint a hagyományos kandallók. Tény azonban az is, hogy faigényük harmada-ötöde egy normál készülék igényének! Lényegesen kevesebb erdõt pusztítunk el, kevesebb káros anyaggal szennyezzük környezetünket! Lényegesen élhetõbb Földet hagyunk gyermekeinknek!

Most szóljunk néhány szót az eladási listákat vezetõ, olcsó és nem túl igényes készülékekrõl! Mitõl is kerülhet az egyik kandalló fele, harmada annyiba, mint a méretben hasonló társa? A válasz logikusnak tûnik: a ráfordított mérnöki óraszámtól. Teljesen egyértelmû, hogy egy olcsó készülékben nem lehet szabályozni az égést, kormos lesz az üvege néhány perces tüzelés után, komfortfokozata pedig minimális, mert hol izzasztó meleg lesz a lakásban, hol pedig nem lesz semmilyen fûtés. Soha, kérem Önöket, soha, ne várjanak egy olcsó készüléktõl olyan paramétereket, mint egy magasabb árfekvésûtõl!

Mindezek ellenére, aki inkább dísznek, esetleg tartalék fûtési lehetõségnek, egy-két begyújtásért évente csináltat kandallót, azt lebeszélném a drágább készülékekrõl. Ilyen felhasználásra kár komolyabb tûzteret venni, mert nem fogjuk tudni kihasználni a készülék biztosította lehetõségeket!

Ha az egész lakást temperálni szeretnénk, akkor központi fûtéses kandallóban gondolkodjunk, hiszen távolabbi helységekbe csak ezek képesek meleget biztosítani. Vannak ugyan olyan légfûtõ készülékek, amelyek, bizonyos kötöttségek mellett, alkalmasak több helység fûtésére, de ennek komoly korlátai vannak! Központi fûtéses készülék helyes kiválasztásához mindenképpen kérjük fûtésszerelõnk segítségét! Általános, és nagyon hibás gyakorlat, hogy a meglévõ gázkazán teljesítménye alapján méretezzük a kandallót! Higgyék el, egyedi eseteket leszámítva, ez teljesen helytelen, és biztos, hogy így választott kandallójukkal nem lesznek elégedettek! Jellemzõ méretezési hiba, hogy az a szoba, ahol a kandalló áll, igen erõsen túlfûtött, kellemetlen meleg van benne. A másik, tipikusnak mondható jelenség, hogy készülékünk, esetleg kéményünk kátrányosodik, ami az alulméretezés jele, és következményeit igen nehéz és drága lesz eltüntetni! Higgyék el, megéri szakemberrel egyeztetni!


 
Referenciák
Modern kandallók
Kõkandallók
Tégla kandallók
Kandallók falsíkban
Csempekandallók
Cserépkályhák
Kemencék hangulatban
Szolgáltatások
Orosz fordítás
Könyvelés
Termékek
Moderator
Double Spin
Munkáinkból
Kapcsolatfelvétel
Belinszky Ákos: +36-70-638-4187

bakandallo@gmail.com
©2016. BA Kandalló Kft.
Az oldalon megjelenõ fotók illusztrációk!